MUTATIES INVOEREN

Veel ondernemers zien boekhouden als een noodzakelijk kwaad dat veel tijd in beslag neemt waardoor ze niet zelf willen boekhouden. Met ZO Boekhouden wordt het boekhouden niet leuker, maar u zult wel snel klaar zijn. Dit komt door het gebruik van invoerschermen waar alleen de informatie die echt noodzakelijk is ingevoerd hoeft te worden. Meer mag, maar dit is enkel voor extra rapportages.
Mutatiescherm Zelf boekhouden
Zoals u rechts op het plaatje kunt zien is ook het mutatiescherm overzichtelijk ingedeeld. In dit overzicht kunt u snel zoeken of u een factuur reeds betaald heeft. Door te filteren op factuurnummer ziet u meteen of hij reeds met het dagboek bank geboekt is en op welke dag dit gebeurt is. Vaak is dit echter niet eens nodig. Verderop zult u namelijk zien dat u een openstaande posten lijst kunt opvragen waar te zien is wat u nog moet betalen, waar dit bedrag naar over gemaakt moet worden en welke omschrijving gebruikt moet worden. Eerst krijgt u echter informatie over de mogelijkheden van het mutatiescherm.

BOEKEN IN- EN VERKOOP FACTUREN

U bent ondernemer omdat u vrijheid wilt. Gaat u zelf boekhouden met ZO Boekhouden dan houdt u deze vrijheid. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw verkoopfacturen via een ander programmaIn-verkoop factuur Zelf boekhouden te maken. Indien u hiervoor kiest zijn er twee mogelijkheden om deze in ZO Boekhouden te krijgen. Optie 1 is het handmatig overnemen, hetgeen mogelijk is via de button in-verkoop factuur. Via deze button kunt u zowel in- als verkoop facturen inboeken. Zoals u kunt als u het plaatje vergroot, moeten ook hier maar enkele gegevens ingevoerd worden.  ZO Boekhouden werkt ook niet met grootboeknummers, maar met rubrieken. Dit betekent dat u telefoonkosten op de rubriek telefoonkosten boekt, en niet op grootboek 4680. Het is dus in één oogopslag duidelijk waar de kosten thuishoren en u hoeft geen grootboekschema te leren. Werkt u liever wel met grootboeknummer, omdat u deze bij een ander pakket kunt gebruiken, kunt u hier naar wisselen.btw zelf boekhouden

Optie 2 is het inlezen van de export van uw factuurprogramma. Mocht u hier gebruik van willen maken is een bericht naar verzoeken@zo-boekhouden.nl voldoende om ZO aan het werk te zetten en de optie voor uw exportbestand toe te voegen.

Indien u via de knop in-verkoop factuur een factuur boekt worden er in het mutatiescherm twee regels toegevoegd. De factuur wordt namelijk niet alleen in de kosten geboekt, maar ook op de openstaande posten lijst. Tevens zal er een scherm verschijnen waar u kunt selecteren welk btw tarief van toepassing is, waarna de factuur meteen in uw btw aangifte verwerkt wordt. U hoeft hiervoor niet zelf te rekenen, dit doet ZO voor u.

INBOEKEN BANK

Het voordeel van grote, dure boekhoudprogramma’s is dat u niet één voor één alle regels van uw bankafschrift handmatig in moet voeren in uw boekhoudpakket. Bij ZO is dit ook niet meer nodig. Een koppeling met de database van uw bank is er helaas niet, maar het is wel mogelijk om een export van uw bank in te lezen in ZO Boekhouden. De mutaties komen dan niet alleen in het programma te staan, er wordt ook meteen een controle op de regels uitgevoerd. Dit zal ertoe leiden dat een factuur die u eerder ingeboekt heeft zoals hierboven beschreven is, deze factuur automatisch afgeletterd wordt. Er worden echter niet alleen openstaande facturen herkend. Ook voor een onbeperkt aantal omschrijvingen kunt u aangeven op welke rubriek een mutatie met deze omschrijving geboekt moet worden. Wordt uw motorrijtuigen belasting automatisch afgeschreven, dan kunt u het kenteken invoeren als zoekwoord. Voor iedere regel waarin het kenteken in de omschrijving staat wordt vanaf dat moment de door u gekozen rubriek ingevoerd. Na inrichting hoeft u hierdoor vaak alleen nog maar het juiste btw percentage te kiezen, waarna u klaar bent met inboeken.

WIJZIGEN MUTATIES

Wijzigen mutaties ZO BoekhoudenUiteraard is de omschrijving van de bank niet altijd de omschrijving die u in uw programma wilt. Daarnaast kan het ook zijn dat u een bepaalde omschrijving nog niet als autoherkenning heeft toegevoegd. Daarom is het mogelijk om de ingeboekte regel naar eigen wens aan te passen. In het scherm waarin de mutatie gewijzigd wordt, ziet u ook meteen hoe de regel verwerkt is. U ziet de rubricering op de balans of verlies- en winstrekening, het btw bedrag en de rubriek waar deze btw verantwoord wordt. Indien u een boeking over meerdere rubrieken wilt spreiden, hoeft u enkel het bedrag aan te passen en op opslaan te klikken. Er wordt automatisch een tweede regel toegevoegd met het restbedrag, zodat uw banksaldo nooit afwijkt van het saldo in de boekhouding en uw in- en verkoopboek in evenwicht blijft.

Kiest u in het mutatie scherm voor de rubriek die gekoppeld is aan de openstaande posten lijst, verandert het tekstvak waar het factuurnummer staat in een keuzelijst. In deze keuzelijst verschijnen enkel openstaande facturen. Selecteert u hier een factuur, ziet u meteen welk bedrag nog open staan.

 

 

Wilt u terug naar het menu, of doorgaan naar de balans en resultatenrekening en belastingaangifte?